vrijdag 14 november 2008

Harry Patch

"Any one of them could have been me. Millions of men came to fight in this war and I find it incredible that I am the only one left."

Harry Patch is één van de laatste nog levende WO I-veteraan van Groot-Brittannië, en de laatste Tommy. Hij werd geboren in 1898. Van de week woonde hij de herdenking van 90 jaar na de WOI bij, samen met een 112- en een 108-jarige medeveteraan.

Patch was de enige van de drie die aan het front gevochten heeft. Hij herinnert zich de beruchte loopgraven als "modder, modder en nog eens modder, gemixt met bloed."

Ik heb ooit de zeer mooie laatste alinea's van het boek Van Het Westelijk Front Geen Nieuws (Im Westen Nichts Neues/All Quiet On The Western Front) online gezet. Het hele boek is een aanrader, maar als je leest over het groeiende nonchalansme en de doodsverachting waarmee honderdduizenden soldaten zichzelf in de strijd wierpen, is het moeilijk voor te stellen dat er nog ergens één persoon is die zelf aan het front is verschenen in deze vieze oorlog. Any of them could have been Harry Patch.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het valt me mee dat hij alleen modder, modder, modder en bloed herinnert en niet de tot kniehoogte opgestapelde lijken in niemandsland en de stank van rottende lijken en geblust kalk waarmee het ontbindingsproces werd versneld.

Anoniem zei

Ach ja, die hele eerste wereldoorlog was eigenlijk ook maar een veredeld schoolreisje.