vrijdag 16 mei 2008

Hol vat, lege Ton

As ge de naam hebt vroeg op te staan dan kunde láng blijven liggen, zegt mijn oma. Dat gevoel bekruipt me nu ook bij Rita Verdonk. Ze loopt al sinds olifantheugenis enorm te koop met haar vermeende daadkracht, maar nog niets daarvan heeft ze in de praktijk heeft gebracht.

Waar komt die naam dan vandaan? Ik weet het niet, niet van haar tijd als minister in ieder geval. Ze stuurde - ingegeven door je reinste willekeur - zo af en toe een illegale allochtoon het land uit (terwijl ze zich er nochtans op liet voorstaan een keihard beleid te voeren), liet de IND als een puinzooi achter, zette zich voor gek in de Hirsi Ali-kwestie en bleef zitten nadat het parlement haar naar huis had gestuurd (regels zijn regels, maar de vertrouwensregel is haar onbekend?).

Albayrak heeft inmiddels netjes en zonder al te veel rumoer het Generaal Pardon uitgevoerd, zodat ze nu net een jaar na haar indiensttreding oneindig veel meer van haar beleid heeft uitgevoerd dan daadkrachtige Rita. Waarom hoorden we Verdonk trouwens niet toen dit Pardon werd uitgevoerd? Twee redenen: één, Verdonk heeft zich voor de verkiezingen gigantisch lopen aanstellen en geroepen dat er bij het PvdA-beleid 200.000 allochtonen méér in aanmerking gingen komen voor het Pardon (dat werden er 800 meer) en twéé, ze is bezig met haar beweging Trots op Nederland, waarin ze het vólk haar programma wil laten bepalen.

’s Lands stuurvrouw, veinst ze te zijn, maar ze laat zich dus stuurloos meevoeren over de golven van het gepeupel. Ze praat weinig en als ze praat, praat ze in raadsels. De indruk die ze mij persoonlijk geeft is dat ze uitgepraat, uitgeblust en meningloos is. Maar dat kan even zo goed aan mij liggen, getuige het gegeven dat ze op dit moment – zonder programma – op ruim twintig zetels staat. Haar achterban prijst haar om haar daadkracht.

Misschien moet ze dan maar premier worden. Fortuyn was dood voor hij iets fout kon doen, dus het zou mooi zijn als ze even een jaartje alle Sjonnies laat inzien waarom intelligentere mensen over het algemeen niet op schertsfiguren als Verdonk, Wilders of Pastors stemmen. Zodra ze dan van haar voetstuk is gevallen zal de rust wederkeren en zullen de Tokkie-figuren mokkend roepen dat ze nooit meer gaan stemmen omdat hun held kapotgemaakt is door de zakkenvullers van de gevestigde orde.

1 opmerking:

Anoniem zei

Geef het stemrecht terug aan de elite. problem solved, case closed.