vrijdag 10 december 2010

Irrendentistische kaart

Het irredentisme is als term afgeleid van de woorden Italia irredenta, "het (nog) niet teruggewonnen (deel van) Italië". [..] In algemene zin wordt met irredentisme verwezen op een situatie waarin een grote etnische minderheid in een land zich meer identificeert met een ander - naburig - land.

Pan-nationalisme is een volkenkundig streven om de mensen van dezelfde natie te verenigen in één staat (een natiestaat). Dit kan op grond van taal, afkomst, cultuur, religie of anderszins zijn


©Wikipedia.

Hieronder heb ik de voornaamste irrendentistische en pan-nationale gebieden van Europa in kaart gebracht:



Groot-Albanië: Pan-Albanisme volgt de Albanese taalgrens en omvat een deel van Noord-Griekenland, West-Macedonië, heel Kosovo, delen van Montenegro en Servië. Zolang Albanië EU-lidmaatschap nastreeft zijn pan-Albanistische sentimenten weinig gehoord.
Groot-Griekenland: Een kleine groep nationalistische Grieken wil het Europese deel van Turkije en de Turkse westkust terugwinnen.
Groot-Bulgarije: Pan-Bulgarisme streeft herwinning van een deel van Dobrogea en Thracië na. Opvallenderwijs hebben sommigen Pan-Bulgaristen een heel ander idee van Bulgarije.
Groot-Roemenië: Niets verrassend, sommige Roemenen willen Bessarabië terug.
Groot-Servië: Een eeuwenoud idee, maar in de praktijk zelden nagestreeft. Milosevic, die extreem gevoelig was voor Amerikaanse sancties, heeft dit beeld ook nooit uit durven dragen.
Groot-Kroatië: De kaart die Kroatische generaals voorlegden toen grondtroepen i.s.m. met de Navo de Servische opmars wilden stoppen. Maar dit idee vonden zelfs de Amerikanen te ver gaan. Vrij snel daarna sloten Milosevic, de Kroatische president en twee Bosnische leiders het Dayton-akkoord.
Groot-Duitsland: Niet veel Duitsers die hier nog over reppen
Groot-Friesland: Grote kolder. Niettemin actiever nagestreeft dan bijvoorbeeld herstel van de grenzen van het hertogdom van Brabant in de 15e eeuw.
Groot-Finland: Irrendentisme in erg brede zin. Langs deze lijnen leven de Finse en Oost-Lapse volkeren.
Groot-Baskenland en Groot-Catalonië: Maar Spanje en Frankrijk doen flauw.
Groot-Ierland: Nee, dit is geen door Bulgarije geclaimd gebied. De kleuren waren op.
Groot-Portugal: Dat is Portugal + enkele Asturische gemeentes + de Spaanse gemeente Olivença (stipje halverwege de Portugese oostgrens).
Groot-Polen Is kleiner dan gewoon-Polen, maar het gebied heet weldegelijk zo. In het Engels Greater Poland en in het Pools Wielkopolska.
Groot-Mongolië: Uiterst curieus, maar enkele nationalistische Mongolen willen aansluiting bij het bruine gebied, helemaal rechts op de kaart.
Groot-Italië: Het gebied waar de proto-irrendentisten dus naar streefden.
Tsjechoslowakije: Niet iedereen is deze constructie vergeten
De Nederlanden Komt op gezette tijden weer ter sprake.
Groot-Armenië: Edoch moeten Armenen het meestal ontgelden
Groot-Hongarije: Puur irrendentisme, omdat in deze gebieden voornamelijk etnische Hongaren leven
Groot-Slovenië: Dit is dan weer pure onzin, er zijn zelfs Slovenen die heel Oostenrijk minus Tirol willen hebben, maar het historisch of demografisch recht erop is flinterdun. Enkel voor de betwiste gebieden aan de Kroatische grens valt iets te zeggen, zie hiervoor het aardige verhaal van Josko Joras.

Geen opmerkingen: