De grootste paradox die ik zie is deze: de SP ageert om het hardst tegen inefficiëntie (het bodemloze put-verhaal), terwijl ze felle tegenstanders zijn van een ‘ever closing union’. Ze zien alles liever bilateraal geregeld. Van hun website:
“Brussel gaat uit van 'groot is mooi'. De uitbreiding met nieuwe lidstaten kan niet ver genoeg gaan, Brussel moet steeds meer bevoegdheden krijgen en in de Europese Unie moet er één grote arbeidsmarkt zijn. Hiermee streeft Brussel naar een superstaat die zich militair en economisch moet kunnen meten met de VS.[…] De SP houdt waar kan zaken het liefst dicht bij de burger, kleinschalig en lokaal democratisch controleerbaar.”
Ik zou nu juist zeggen: meer vereniging is meer efficiëntie. Efficiëntie kan bijvoorbeeld bereikt worden door een grondwettelijk verdrag, dat het woud van losse regels op overzichtelijke wijze bundelt. Of het kan bereikt worden door af te stappen van de heilige status van het subsidiariteitsbeginsel.
Neem bijvoorbeeld het Franse pensioensysteem. Dit systeem is erg slecht berekend op vergrijzing, en binnen enkele tientallen jaren kan dat grote problemen veroorzaken (als het dat nu al niet doet). Omdat we een monetaire unie zijn, moeten wij daar als Nederland straks voor boeten. Je kan zeggen: we snijden onze banden met Frankrijk door, dan worden wij niet afgerekend op Franse tekortkomingen. Als je vindt dat alles op het laagste overheidsniveau geregeld moet worden, is dat een logische reactie. Het is tegelijk ook erg moeilijk, omdat je al zó met elkaar verstrengeld bent als Europees land dat je niet zomaar afstand kan nemen. De oplossing ligt volgens mij hier juist weer in verdere samenwerking: zorg dat er een groot efficiënt Europees pensioenfonds wordt ontwikkeld dat wél berekend is op demografische veranderingen.
Nu is Europa op dit moment al niet vreselijk inefficiënt, het aantal ambtenaren in Brussel is niet groter dan het aantal van een middelgrote Nederlandse gemeente. Er zijn echter punten die efficiënter kunnen. Het aantal ambtenaren dat de Nederlandse defensie aanstuurt is genoeg om de defensie van half Europa aan te sturen, zij het dat alle Europese landen zelf ook weer een gigantisch ambtenarenapparaat hebben. Opnieuw geldt dat de oplossing van verspilling in vereniging ligt.
Efficiëntie moet dus bereikt worden door vereniging, niet door desintegratie. Op deze manier kunnen schaalproblemen opgelost worden en kan Europa een gelijkwaardig blok worden tegenover India, China, Amerika en Rusland, en vooral dit laatste kunnen Europa-voorstanders wat mij betreft niet genoeg benadrukken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten