vrijdag 2 juli 2010

WK-curiositeiten

-Luxemburg is recordhouder, omdat het zich al sinds 1934 tevergeefs probeert te kwalificeren

-Nederlands Oost-Indië is recordhouder, omdat het als enig team maar één WK-wedstrijd heeft gespeeld

-Portugal is recordhouder, omdat het tot de 0-0 tegen Ivoorkust dit WK, al 17 wedstrijden niet gelijk had gespeeld. De serie startte in 1966.

-Zwitserland is recordhouder, omdat het op het WK van 2006 geen tegengoals incasseerde, en het dit WK tegen Chili voor het eerst in 559 WK-minuten een tegendoelpunt kreeg (ze gingen hiermee voorbij het Italiaanse record van 550 minuten). De Zwitserse serie startte in 1994. De 22 wedstrijden daarvoor incasseerde de Zwitsers steeds ten minste één tegengoal. Ook dit is een wereldrecord - en deze serie startte in 1934.

-Jari Litmanen is recordhouder omdat hij in vier decennia interlands heeft gespeeld (voor het eerst in december '89 en tot nu toe voor het laatst in januari 2010), en nooit één keer op een eindtoernooi heeft gespeeld)

-Alfred Bickel en Erik Nilssen zijn de enige spelers die aan voor- en naoorlogse wereldbekers hebben deelgenomen.

-Rigoberto Song is de enige veldspeler dit WK, die het WK van '94 meemaakte

-Het is al sinds 1970 niet meer gebeurt dat dezelfde speler iedere wedstrijd scoorde

-De Argentijnse keeper Roa kreeg in 1998 een gele kaart tijdens de penalty-serie

-De 4 rode kaarten tijdens Nederland - Portugal (2006), waren ook een record, de zestien kaarten die in totaal vielen zijn een gedeeld record met een wedstrijd uit 2002.

-Jusip Simonic kreeg in 2006 drie gele kaarten. Dit kostte scheidsrechter Graham Poll zijn loopbaan.

-Roberto Rojas kreeg in 1990 een schorsing van 12 jaar voor een overtreding

-Geen enkel gastland verloor ooit zijn eerste Wk-duel

2 opmerkingen:

Renier zei

"De Argentijnse keeper Roa kreeg in 1998 een gele kaart tijdens de penalty-serie"